Brussel-Hoofdstedelijk Gewest, Brussels Gewest of gewoon Brussel, is de facto hoofdstad van de Europese Unie. Het is de grootste hoofdstad van België die bestaat uit 19 gemeenten, waaronder de Franse Gemeenschap van België, Vlaanderen en de hoofdstad van België – Stad Brussel Proper. Van een tiende eeuwse vestingstad is het uitgegroeid tot een metropool met meer dan een miljoen inwoners. Het grootstedelijk gebied alleen al heeft een geschatte bevolking van meer dan 1,8 miljoen. Daarom werd Brussel de grootste stad van België.

Na de Tweede Wereldoorlog speelde Brussel een belangrijke rol in de internationale politiek. Met de belangrijkste EU-instellingen en de NAVO werd het het polyglothuis van verschillende internationale organisaties, diplomaten, ambtenaren en politici.

Van zijn Nederlandstalige voorouders is het meer een Franstalige stad geworden. Hoewel een meerderheid van zijn inwoners Franstaligen is, bezit één van beide taal officiële status. Aangezien deze taalspanningen blijven bestaan, roepen zelfs de taalwetten van de gemeenten rond Brussel op tot veel controverse voor België.

Als het gaat om de economische status van Brussel, fungeert het als het centrum van Europa van bestuur. De economie is grotendeels afhankelijk van diensten en wordt gedomineerd door zowel de wereld als het regionale hoofdkantoor van Europese instellingen, multinationals, overheden en andere aanverwante diensten. Er zijn ook tal van ambachtelijke industrieën zoals de Cantillon Brouwerij (jaren 1900 opgericht lambiek brouwerij) in deze stad.

De beste frites of “fritkots” zoals de lokale bevolking het noemt is een Brusselse delicatesse die je zeker moet proberen. Hoewel er veel discussie over waar je krijgen de beste frites, er zijn eigenlijk veel winkels die u gaan voor deze fritkots. Naast Barriere de Sain-Gilles, St-Josse’s Martin en Antoine, verkopen diverse andere plaatsen deze met ketchup, mayonaise of wat je je maar voorstellen. Voor de lokale bevolking, ze houden van “andalouse” met hun “fritkots”.